Poceni kabelske ključavnice in kombinacije!

Večkrat sem že zasledil članke o tem, kako nikoli ne bi smeli uporabljati poceni kabelskih ključavnic, da bi zavarovali kolo. V nekaj sekundah jih lahko razreže majhno osnovno orodje, ki ga nosi vsak tat koles in motorjev. In stvar je: številne poceni kabelske ključavnice uporabljajo poceni kombinirane mehanizme. Ideja o tem, da so vse kombinacije ključavnic sramežljive, je okrepljena, ker so uporabljene na resnično spletenih kabelskih ključavnicah. Vendar to še ne pomeni, da so vse kombinirane ključavnice zanič! Da, res je: kombinirane ključavnice so manj varne od ključavnic na ključ. Če pa dobite spodobnega s 4 ali 5 številkami in funkcijami, ki se upirajo najosnovnejšim tehnikam dekodiranja, potem na ulici v večini primerov ponujajo enako raven zaščite kot spodobna ključavnica. 

Nikoli ne puščajte kolesa zaklenjenega na ulici čez noč. In seveda ima veliko smisla. Če pustite kolo zunaj vso noč, tatovi brezplačno kraljujejo, da izvajajo svoje temne umetnosti. Lahko delajo pod plaščem teme in so lahko zelo prepričani, da jih ob 4h zjutraj ne bosta motila niti vi niti kdo drug. In vsi vemo, da je vsaka ključavnica lahko premagana, če tatovu daste dovolj časa ... Torej, kakšen hranilec pusti svoje kolo sam na ulici v temi več ur na koncu? Pred kratkim sem naletel na to objavo z briljantnega ljubkega kolesa. Piše o preobrazbi starega nizozemskega transportnega kolesa v "zunanje" kolo, ki je za vedno ostalo zunaj. Razlog je zelo jasen: udobje. Njeno je zelo težko, grozno kolo, ki ga je težko prevažati skozi vrata in gor po stopnicah. Pravzaprav ni zasnovan tako, da bi se zadrževal v notranjosti. Kot omenja v postu: z vsemi občutljivimi deli, zaščitenimi pred vremenskimi vplivi, je zasnovana tako, da jo pustite zunaj za daljša obdobja. In seveda je veliko bolj priročno ves čas držati kolo zunaj. Zagotovo ga boste uporabljali pogosteje. Tako se je odločila. Kupila je trdno ključavnico iz Kriptonita in prikovala kolo na nekaj ograj na zadnji strani svoje hiše. Voila. Trajno zunanje kolo. Na koncu objave priznava, da zadrževanje kolesa zunaj ni za vsakogar, in predlaga, da bi morali udobje odmeriti glede na to, kako neprijetno nam je zaradi varnostnih (in verjetno vremenskih) težav.

V komentarjih sem bil nekoliko presenečen nad količino negativnih povratnih informacij, usmerjenih v varnostni vidik te odločitve. Seveda pa je, kot sem že omenil, sprejeta resnica, da kolesa nikoli ne smete pustiti zunaj čez noč. Mogoče ne bi smel biti. Morda pa je moje presenečenje zakoreninjeno v mojih lastnih izkušnjah ... Ker svoje kolo puščam tudi ves čas zunaj. Tudi moje punce in sinovi kolesarijo. Pustimo jih priklenjene na isto stojalo za kolesa, vsako noč zunaj na ulici nasproti našega stanovanjskega bloka. Zakaj? No, to je isti osnovni razlog, kot ga ima Lovely Bicycle: udobje. Teoretično bi lahko pripeljal svoje kolo v našo stavbo, ga vlekel v dvigalo in nato vsak dan vozil skozi stanovanje do našega majhnega balkona. Kot bi lahko dekle in otroci. Ampak kakšna bolečina. Vozim kolo za svobodo, ki mi jo daje. Nočem biti tako omejen, tako popolnoma neprijeten zaradi možnosti, da bi kdo drug hotel moje kolo.

Zato je zelo pomembno kakšno ključavnico izberete. MASTERLOCK ključavnice so zelo kvalitetne, kar je mogoče videti že po njihovi teži. Ko jih primete v roke, takoj začutite, da to ni neka običajna ključavnica, ampak ključavnica res vredna svojega denarja. MASTERLOCK ključavnice lahko odprete s ključem. V vsaki dobite dva ali več ključev v primeru da enega kje založite.