25/10/2019

Razsvetljava

Dobra svetloba je ključnega pomena dobrega počutja v vsakem domu. Zato smo poleti, ko smo veliko na soncu, večkrat dobre volje, sproščeni in polni energije. Slaba svetloba lahko privede tudi do glavobolov, katerih vzroka se sploh ne zavedamo. Podoben vpliv kot sončna svetloba ima na nas tudi umetna svetloba v prostoru, zato sta zelo pomembna pravilna postavitev in izbor svetil. V Trgoprometu se tega še kako dobro zavedamo, zato vsakemu kupcu svetujemo nakup kvalitetnih žarnic, stenskih in dekorativnih luči, ki vam bodo dolgo služile.

Moderen dizajn naših stropnih in dekorativnih luči bo vaš dom preobrazil in vi si boste več časa želeli preživeti doma z vašimi najdražjimi.

https://www.trgopromet.si/kategorija-izdelka/razsvetljava/

Vsa živa bitja smo odvisna od svetlobe, zlasti naravne, in seveda tudi umetne, saj večino časa preživimo v notranjih prostorih. To pomeni, da je pravilna uporaba umetne svetlobe za človeka zelo pomembna. V stavbah moramo glede na funkcijo prostora poskrbeti za zadostno količino svetlobe in primerno barvo. Osvetlitev mora zagotoviti kakovostno delovno in bivalno okolje. Načrt osvetlitve mora biti konceptualno dobro zastavljen, prilagojen uporabniku, njegovim potrebam, arhitekturi in funkciji prostora. Prav tako mora upoštevati predpisane normative, gospodarnost in videz svetlobne rešitve.

Vsak prostor je specifičen za osvetlitev in vsako svetilo v njem ima svoj namen. Načrtovanje osvetlitve naj bi potekalo hkrati z zasnovo prenove ali gradnje hiše, stanovanja, osvetlitev je namreč pomemben del arhitekture prostorov.

Danes se v svetilih uporablja v glavnem LED-tehnologija, drugi viri vse manj. »LED-svetila dosegajo večjo svetilnost, imajo dolgo življenjsko dobo, tudi do 50.000 ur, porabijo bistveno manj energije v primerjavi z drugimi viri svetlobe, indeks barvne reprodukcije – CRI (color rndering index), ki pove, kako kakovostna je svetloba, je pri LED-svetilih lahko zelo visok, tudi do CRI 97, prav tako so z vidika recikliranja do okolja prijaznejša.

Vpliv umetne svetlobe na ljudi

V prostoru se moramo počutiti udobno in pri tem nam lahko pomaga svetloba. Pri tem je pomembna povezava cirkadianih ritmov in svetlobe. Nekateri fiziološki, vedenjski in biokemični procesi v telesu potekajo v približno 24-urnih ciklih, zato jih imenujemo cirkadiani cikli. Mednje spadajo menjava spanja in budnosti, stanja zavesti, nihanje telesne temperature, ravni hormonov, krvnega tlaka, srčne frekvence, pojavljanje lakote ... V neposredni povezavi s svetlobo sta tudi ritem budnosti in spanja. Svetloba neposredno vpliva na izločanje določenih hormonov in zamik cirkadianih ritmov, zato včasih zvečer ne moremo zaspati, se ponoči zbujamo ali smo utrujeni.

Ugodni svetlobni učinki so zato pomembni tudi v stanovanjskih objektih, na primer zjutraj (še zlasti v zimskih mesecih in v obdobjih časovnega zamika), ko lahko z osvetlitvijo pomagamo aktivirati telo, in sicer s svetlobnimi viri s temperaturo svetlobe nad 3500 K, po nekaterih raziskavah pa celo nad 5300 K. Zvečer je pomembno, da se telo umiri in pripravi na spanje. Vsaj dve uri prej ni priporočljivo uporabljati svetlobnih virov z visokim deležem modre svetlobe. Priporočljivo je uporabljati LED-svetila z 2700 K ali manj. Zvečer pred spanjem prav tako ni dobro uporabljati ploskovnih virov svetlobe.

Nabavni rok luči je 14 dni, saj jih dobimo direktno od proizvajalca v Nemčiji.

Klic
Vedno na voljo od 
pon-sob.
kupon
Možnost kupona ob 
spletnem nakupu
možen prevzem
Možen prevzem v 
naši trgovini
vedno novi popusti
Odrezane cene
Dostava v najkrajšem
možnem času

Kontakt

Trgovina
tel: 01/7878-271
tel: 051/434-566
info@trgopromet.si

Mizarstvo
tel:031/818-319
mizarstvo.trg@gmail.com

DELOVNI ČAS TRGOVINE v času Covid

Prevzem možen
Pon-Pet:  od 
7.00h-16.00h
Sob: od 7.00h-13.00h


KJE SE NAHAJAMO

Polet trgopromet doo
Ljubljanska cesta 2a
Ivančna Gorica
Slovenia
2020 © Polet trgopromet
envelope
0
  0
  Vaša košarica
  Vaša košarica je praznaV trgovino
   Kupon
   linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram